POLİS MEMURLUĞU
Emniyet Genel Müdürlüğü Teşkilatının en alt rütbesi Polis Memuru’dur. Polis memurları zamanla, yıllar geçtikçe belirli şartları da taşıyorlarsa (Örnek: amirlerinden aldığı sicilinin emsallerine göre en iyi seviyede olması gibi), kıdem alarak rütbeleri artar.
Polis Memuru'nun aldıkları kıdemleri aşağıdaki gibidir:
1 nci Kıdem Polis Memuru
2 nci Kıdem Polis Memuru
3 ncü Kıdem Polis Memuru
4 ncü Kıdem Polis Memuru
Polis memurları, aldıkları kıdem haricinde yeni mevzuata göre ayrıca rütbe artışları da yapabilmektedirler. Yine belli başlı şartları taşıyan Polis Memurları, yeni mevzuata göre “Başpolis” ve “Kıdemli Başpolis” rütbeleri alarak, kendi içlerinde rütbe artışı yapabileceklerdir.
Polis Memuru olabilmek için Polis Akademisi Başkanlığına bağlı PMYO”na (Polis Meslek Yüksek Okulu) "//www.pa.edu.tr" adresinden e-devlet şifresiyle başvuruda bulunabilmektedir.
POLİS MEMUR ADAYLARI
Ön başvurusunu tamamlayan Polis Memuru adayları, kendisine belirtilen tarih dilimi içerisinde ön sağlık kontrolünü yaptıracak, sonrasında fiziksel yeterlilik sınavı (spor testleri; şınav, mekik, barfiks, kısa ve uzun mesafe koşuları v.s gibi) ve mülakata katılacaklardır.
Bu sınavlara katılıp başarılı olan Polis Memuru Adayları, polis meslek yüksekokullarında 2 yıl sürecek ön lisans ile mesleki düzeydeki teorik ve uygulamalı eğitimlerini tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Teşkilat kadrolarında polis memuru olarak atanıp, görevlerine başlayabileceklerdir.
POLİS OKULU
Ülkemizdeki Polis Okulları; Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) ve Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) olarak birçok ilimizde mevcuttur. Şu ana kadar 2020 yılı içinde Polis olmak isteyenler için öğrenci alımı şartları henüz yayınlanmamıştır. Ancak çok kısa bir süre içerisinde Ağustos veya Eylül 2020 sonuna kadar Polis Okulları'na Polis Memuru alımları hakkında bir açıklama beklenmektedir.
Polis Okulları'ndaki eğitim ve öğretim içeriği çok geniştir. Polis Okulları, eğitim ve öğretim gören polis öğrencilerine idari, adli, mülki, mesleki, bilimsel, bir çok alanda bilgi yüklemesi yaparken fiziksel olarak da her türlü zor şartlarda görev yapabilecek durumlara göre yetiştirir.
Polis olmak zordur, çok fedakarlık ister, yeri geldiği zaman günlerce, haftalarca hatta aylarca görevinin başında, evinden ailenden uzakta olmak zorunda kalabilirsin. Ama görevin ile ilgili zorluklar ne kadar çok olursa olsun, görevinin başarılı sonuçlanmasıyla bütün yorgunluğun bir anda kayboluyor. Bu da ancak Polis Mesleğini sevmekle mümkün olabilmektedir. Polis Memuru mesleğini icra edenler için hayat zor olduğu kadar bir o kadar da güzel anlam kazandırmaktadır. Polis memurluğunu sadece bir meslek olarak görüp zoraki bu mesleği yapmaya çalışanlar eninde sonunda bir yerde pes edebiliyorlar. İşte Polis Okulları, yetiştirdikleri polis memurlarını güçlü bir maneviyatla önce vatan sevgisiyle yetiştirip, güçlü bir iradeye dayalı, bilgi ve görgü yönünden eğitim ve öğretimi de bir o kadar iyi bir şekilde yetiştirilmelerini sağlamaktadır.
Polis mesleğini icra edenler, her türlü suç örgütüne karşı mücadele ederken, trafik, asayiş, uyuşturucu ile mücadele sonucunda ülkemize huzur ve güven getirmek için son derece fedakarca çalışır, bunun için de zaman mefrumu gözetmez ve 7/24 canla başla görev başında hazır bulunurlar, bu uğurda canlarını seve seve feda etmekten de hiçbir zaman çekinmezler.
Polis Okulu'ndan mezun olanlar, sosyal yönlerden de avantajlı sayılırlar. Örnek olarak, Polis lojmanlarının yeterli olduğu illerde Polis lojmanları hem maddi hem de manevi yönden olumlu imkan sağlamaktadır.
POLİS MAAŞLARI
Hangi meslek dalında çalışırsak çalışalım, sonuçta hayatımızı idame ettirmek, kendimizin ve sevdiklerimizin ihtiyaçlarını giderebilmek için maddiyatta gereklidir. Polis mesleğini seçenler belki çok lüks araçlar, evler, yatlar, katlar sahibi olamayacaklar, ama her anında üzerlerinde büyük bir gururla taşıyacakları üniformaları, son derece önemli ve büyük anlam taşıyan bir meslekleri olacaktır.
Polis maaşları; rütbelerine, kıdemlerine, görev yaptıkları yerlere, evli, bekar, çocuk, kira yardımı gibi ek yardımlara göre değişiklik göstermektedir. Elbette yeni mezun olmuş bir Polis Memuru ile kıdemli hatta emekliliğin son aşamasına gelmiş bir polis memuru ve terörle mücadele eden Polis Özel Harekat mensupları (PÖH) ile masa başında görev yapan arasında maaş farkının az olması beklenemez. İşte bu tür farklılıklar doğal olarak maaşlara da ayrıca yansıyacaktır.
Bu duruma göre Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) yeni mezun 8/1 derecesindeki bir Polis memuru net maaşı Mart 2020 itibarı ile 4.995 tl (Dörtbin dokuzyüz doksanbeş) olmuştur. Görev yaptıkları yerin özelliğine göre (Örnek: terörle mücadelede Doğu Güneydoğu illerinden birisinde görev yapması gibi), çocuk, kira yardımı gibi ek yardımlar, ek ödemeler ve tazminatların Polis maaşlarına yansıması sonucu ortalama 900-950 tl gibi fark oluşturmakta ve en düşük polis maaşı ortalama 5.950-6.000 tl civarına kadar yükselmektedir.
25 yıl çalışmış 1/4 derecesindeki kıdemli bir polis maaşı 6.700 tl iken ek yardım ve ödemelerle ortalama 1.000 ek ödeme ile 7.700 tl e kadar çıkabilmektedir.
8/1 kıdem ile 4/1 kıdem arasındaki polis maaşı ortalama 1.000 tl arasında bir fark oluşmaktadır.
Polis Maaşları denilince sadece Polis memuru maaşları akla gelmesin. Polis Akademisi Eğitim Merkezi (PAEM)’den mezun olan ve göreve yeni başlayan Komiser Yardımcısı maaşı Ocak 2020 tarihinde ortalama 5.500 tl dir. Bu maaşa ek yardım, görev yerleri ve görev özelliklerine göre, çocuk, aile yardımı, kira yardımı, makam tazminatı gibi Ek ödemelerle 1.000-1.500 tl ilave farkı da yansıtacak olursak 6.500 – 7.000 tl gibi ortalama maaş alabilmektedirler.
PAEM’den mezun olduktan 3 yıl sonra rütbe yükselmesi yapan Komiser yardımcısı, Komiser maaşı almaya hak kazanacaktır. Rütbe ve kıdem arttıkça derecesi de artacak olan Akademi mezunu Polislerin maaşları da aynı paralellikte artacaktır.
POMEM eğitimleri sırasında 4 yıllık lisans mezunları, aldıkları 5 aylık eğitim süresince PAEM’ de olduğu gibi Ocak 2020 tarihi itibarı ile öğrenci maaşı olarak ortalama 420 tl alabilmektedirler.
POLİS MALZEMELERİ
Polis teşkilatının Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde belirtilen standartlar doğrultusunda Polis Malzemeleri özellikleri (kalite, renk, model, arma, silah, teçhizat gibi) açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu standartlar doğrultusunda kıyafetler üretilirken, kullanılan Polis Malzemeleri çok özel 1 nci sınıf ve kaliteli ürünlerden üretilmesi öncelikli olması gerekmektedir. Bu nedenle Polis Malzemeleri üreten firmalar tarafından Polis Malzemeleri standartlarının çok iyi bilinerek üretilmesi gerekir.
Polis adaylarının Polis Okulunu (POMEM, PMYO, PAEM, PÖH) kazanmalarını müteakip geçici kayıt yaptırmaları sonrasında kesin kayıt için okulun yaptıracağı sağlık raporu sonrasında okuldan ayrılamayacakları için yanlarında gelirlerken bazı şahsi malzemeleri de getirmeleri gerekecektir.
Bu konu ile ilgili Polis Okullarından gerekli açıklama ayrıca yapılmaktadır.
Geçici kayıt için gelen adayların yanlarında getireceği şahsi malzemelerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Şahsi temizlik malzemeleri (Sabun, şampuan, tırnak makası, erkekler için tıraş malzemeleri, terlik, el yüz banyo havlusu v.s.)
2. Yeteri kadar iç çamaşırı,
3. Eşofman takımı, spor ayakkabısı,
4. Bir takım günlük giyilmesi gereken durumlar için pantolon, tişört/gömlek, mevsim durumuna göre kıyafet, ayakkabı,
Adayların yanlarında getirmemesi gereken malzemeleri de şöyle sıralayabiliriz:
1. Alyans hariç her türlü takı, kolye,
2. Siyasi içerikli her türlü dergi, gazete, kitap,
3. Her türlü yiyecek, içecekler,
4. Fotoğraf makinası, kameralı, android akıllı cep telefonları, tablet, notebook, dizüstü bilgisayar,
5. Her türlü kesici ve delici aletler (Bıçak, sustalı gibi)
6. Her türlü bitkisel ve tıbbi malzemeler, doktor reçetesi olmayan tüm ilaçlar,
Polis adaylarının sağlık raporları sonrasında Okuluna kesin kayıt yaptırması sonrasında, yatılı olarak devam edecekleri için standartlık sağlanması açısından bir çok polis malzemeleri ihtiyacı devlet tarafından sağlanmaktadır.
Bu malzemelerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Mevsimine uygun üniforma (Kışlık – Yazlık) ve standartlara uygun renk kılık kıyafet, arma,
2. Pantolon, Gömlek, Kazak, Kep, Şapka, Mont, İçlik, Çorap, Ayakkabı,
3. Eşofman takımı,
4. Spor ayakkabısı,
5. Bot,
6. Havlu (El, yüz, banyo havlusu),
7. Kırtasiye ihtiyaçları (Eğitim öğretim ile ilgili Kitap, defter, kalem, silgi v.s)
Bu tür Polis Malzemeleri ihtiyaçları İhale usulü toptan alım ile Devletin (Polis Okulunun) ilgili birimleri tarafından yapıldığı için Polis malzemeleri fiyatları da aynı paralellikte perakende alıma kıyasla daha ucuza temin edilebilmektedir. Bu malzemeler, polis adayı öğrencilere bedelsiz teslim edilmektedir.
Bu malzemelerin Ocak 2020 yılı itibarı ile kişi başı ortalama fiyatı ise; 900-950 tl dir.
Not: Polis okulu'ndan mezun olduktan sonra ise kişisel eşya temininin bir kısmını kendiniz yapmanız gerekmektedir. Örneğin silah kılıfı, palaska, kemer, polis tişört ve yelek, bot, kep vb aksesuar çeşitleri kişisel kullanım açısından kalite kalite değişmektedir. Bunların bir kısmını sayfamızdan temin edebilir, Nakit-Kredi Kartı-Havale&Eft-Kapıda Ödeme seçeneklerini kullanabilirsiniz.